Elkaar aanvullen, toch weer onvervuld voelen, inzicht krijgen en dan.....?????

(っ◔◡◔)っ ♥ Blog over elkaars tekorten aanvullen, toch weer tekorten ervaren in jezelf, inzicht krijgen en dan.......??? Dan ben je er nog niet!!!!♥. En hoe een relatiecrisis hierin dienend kan zijn.

Bijna iedereen komt met tekorten in zichzelf een relatie in. Bijna altijd zoek je, bewust of onbewust, een partner uit die deze tekorten ruimschoots aanvult. Vol met verliefdheid, hormonen en een totaal gevoel van vervuld zijn starten de meeste relaties. Jullie lijken samen onoverwinnelijk!!! Je voelt jezelf ook onoverwinnelijk. Vanaf nu kan je de hele wereld aan!

 

En dan, soms na een half jaar al, soms na een paar jaar pas, gaat de verliefdheid over in houden-van. In deze fase voelen jullie je steeds vertrouwder bij elkaar. Ook gaat de blik weer meer naar buiten gericht worden. Jullie richten je aandacht steeds meer op jullie context; vrienden, werk, familie, me-time en wellicht zelfs op jullie eerste kindje. 

 

Jullie zien en horen elkaar niet meer de gehele dag! Wellicht wordt de communicatie ook wat meer nonchalant. Onbewust nemen jullie elkaar meer voor lief. Het is vanzelfsprekender geworden dat jullie partners zijn.

En op dat moment wordt steeds meer zichtbaar, dat je partner jouw tekorten heeft aangevuld. En dat voelt pijnlijk! Je partner zou toch alles in jou vervullen! Jouw partner zou je toch nooit pijn doen!

 

En dit is precies de desillusie waar menig stel mee geconfronteerd gaat worden gedurende de relatie. Het is niet aan je partner alles in jou aan te vullen. Het is aan je partner te laten zien, dat er in jou nog iets geheeld mag worden. Meer niet! Jij mag zelf zorgen voor je eigen heling. En je partner is er, om naast je te staan in dat proces. Jouw partner mag je spaceholder zijn.

 

Maar helaas komt dit inzicht veelal erg laat; vaak pas als een stel bij ons op de bank tereecht komt. Jaar in, jaar uit heeft men elkaar de schuld gegeven van alles wat als naar ervaren werd. Jij bent bot! Jij hebt nooit tijd voor me! Jij ziet en hoort me niet! Je gaat al jaren over al mijn grenzen heen! Jij geeft mij het gevoel, dat ik het niet waard ben! Jij geeft mij een schuldgevoel! 

 

Ja, wellicht lokken bepaalde gedragingen van je partner dit gevoel inderdaad uit, maar je partner kan jou niet al deze nare gevoelens geven. Nee, je partner haalt slechts dit gevoel wat al in jou zat bij jou naar boven. Meer niet! 

 

Ter illustratie. Jij komt de relatie in met een basisgevoel van niet-gezien-en-gehoord-voelen. Je ontmoet je partner en valt vooral op zijn / haar charmes, atttenties en onverdeelde aandacht voor jou. Hierdoor voel je je voor het eerst van je leven helemaal gelukkig en compleet. Een jaar of twee later heeft je partner het extreem druk op het werk, jullie zitten in een verhuizing en je partner slaapt door dit alles erg slecht. Door de vermoeidheid is je partner al geruimte tijd gehaast, kortaf en vooral gericht op zichzelf. Hierdoor gaat het systeem van niet-gezien-en-gehoord-voelen steeds meer aan bij jou. Je voelt je steeds verdrietiger, maar die kwetsbaarheid voelt ondertussen eigenlijk ook niet veilig genoeg meer. Je begint steeds meer te verharden. Je bouwt een muurtje om je heen. Binnen dat muurtje gaat het steeds meer stomen en borrelen. En dan ineens ontplof je, als je partner voor de zoveelste keer thuis komt en neerploft op de bank zonder ook maar even naar jouw dag te vragen.

 

En dat ontploffen geschiedt steeds vaker en vaker. Jouw partner heeft geen idee wat hij / zij verkeerd doet en trekt zichzelf steeds meer terug. Tevens heeft je partner in deze drukke periode juist veel behoefte aan tijd voor zichzelf. En jij eist op een negatieve manier juist tijd voor jou op. Het systeem van ik-ben-niet-ok die al in je partner zat, wordt steeds meer geactiveerd. Je partner trekt zichzelf steeds meer terug. En uiteindelijk wordt de afstand tussen jullie zo groot, dat scheiden steeds meer de enige oplossing lijkt. Door die afstand en al die muurtjes en kwetsuren voelen jullie namelijk bijna de liefde niet meer. En intimiteit? Ja, deze is echt helemaal verdwenen.

 

Maar als je goed beseft, dat jullie met elkaars gedrag slechts oude pijnen triggeren in jullie zelf, dan kan je met enig afstand kijken naar dit patroon. Bij een psycholoog kunnen jullie trouwens dit inzicht ook al snel krijgen. En dat helpt zeker! Maar dan ben je er eigenlijk nog niet.

 

Inzicht maakt namelijk nog niet, dat je de oude pijn doorvoelt hebt. Daar is innerlijk kindwerk, systemisch werk en nog meer voor nodig. Pas als alle emoties doorleefd zijn ( en daar heb je je lijf voor nodig ) heb je jezelf echt geheeld. En dan.... dan bedank je je partner voor de kans dat je mocht helen door het gedrag van je partner. Je partner was jouw spiegel. En jij was de spiegel voor  je partner. Jullie hebben een relatiecrisis doorleefd en van bagger goud weten te maken. Een holistische benadering is dus echt passend bij relatieproblemen!

 

Hopelijk krijgen jullie door dit BLOG wat meer inzicht in jullie dynamiek. De volgende stap is om deze inzichten te gaan gebruiken om zo dát te veranderen wat van jullie mág gaan veranderen. Willen jullie daarin professioneel begeleid worden? Jullie weten ons te vinden!

 

Hartegroet,

Ramon en Cathelijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.