Relatietip; pauze in communicatie

(っ◔◡◔)っ ♥ Oefening; pauze in communiceren ♥

Soms zit je in een communicatiepatroon die inhoudelijk niet effectief is en ook nog eens gepaard gaat met hard praten, schreeuwen en zelfs fysiek geweld.

Daar kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen;

1. Je onbegrepen voelen.

2. De ander niet begrijpen.

3. Het moe zijn van het communiceren zelf.

4. De tijd niet krijgen of nemen om na te denken voordat je reageert.

5. Jouw verstand en jouw emoties liggen niet op één lijn et cetera.

 

Het is aan jullie om uit dit patroon te stappen. Onderstaande oefening helpt hier zeker bij. De eerst volgende keer, dat de communicatie uit lijkt te draaien op een conflict doorlopen jullie de volgende stappen;

  • Spreek een codewoord af die jullie inzetten als één van jullie aanvoelt, dat de communicatie de verkeerde kant dreigt uit te gaan. Bijvoorbeeld; breaktime.
  • Vanaf dat moment ga je elkaar extra de tijd gunnen om binnen te laten komen wat de één zegt. De zender zendt een boodschap. De ontvanger hoort deze en gaat heel bewust voelen wat de boodschap van de zender met hem / haar doet. Let op fysieke gewaarwordingen. Neem je deze niet meteen waar, doe dan een bodyscan. Als je een gewaarwording hebt ga je daar met je volle aandacht naar toe. Dit proces kan je ondersteunen / versterken door jouw handen op die plek te leggen. Voel je boosheid? Voel je spanning? Laat dat toe. Zit er nog een gevoel onder? Bijvoorbeeld verdriet? Pel je emoties af.
  • Formuleer een reactie. Spreek vanuit de ik-vorm. o Zend de boodschap. Geef de ontvanger de tijd om binnen te laten komen wat de ander zegt.
  • Onthoud! De partner kan jou geen gevoel geven. Hij / zij triggert slechts dat wat al in jou zit. 

 

Zijn jij en je partner er ook aan toe om te werken aan efficiënt en fijn communiceren? Wij kunnen jullie hier goed in ondersteunen!

Hartegroet,

Ramon en Cathelijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.