Schaduwwerk; zet jezelf in het licht.

(っ◔◡◔)っ ♥ Blog over schaduwwerk.

Zoals je weet, wordt je schaduw alleen zichtbaar in het licht. Wat ik in dit blog echter met schaduw bedoel, zijn die kanten van onszelf die we liever niet laten zien. Die kanten die we wegstoppen of alleen bewaren voor de mensen waarbij we ons veilig voelen( vaak binnen langdurige relaties).

 

Jouw naasten krijgen dus ook jouw lelijkste kanten soms wel te zien. Dat is de privilege voor mensen die heel dichtbij staan. Jippie!!!

 

De reden dat we een schaduw ontwikkelen is, omdat er flink veel oordelen op emoties en handelingen zijn. Deze worden gewoon doorgegeven aan elkaar;

  • Gij zult niet liegen.
  • Eerst de ander, dan jij pas.
  • En meer van dat soort zelf verloochenende uitspraken.

Er wordt je zo een schuldgevoel aangepraat op een emotie / behoefte en er wordt ingespeeld op angstgevoelens;

  • Als je verlangens hebt, ben je zondig en dan….
  • Als je aan jezelf denkt, ben je egoïstisch en dan….
  • Kortom, allemaal aangeleerde overtuigingen gebaseerd op wat anderen volgens hun wel- of juist niet wenselijk is.

 

Om te beginnen mag je aannemen, dat alles wat jij voelt legitiem is. Het is een emotie / behoefte en deze is er gewoon. Ook als wij met ons hoofd het tegendeel ervan denken te vinden, omdat onze mind simpelweg niks met emoties kan, mag het er gewoon zijn. De mind denkt vaal te bepalen wat WEL OF NIET MEE MAG DOEN in het leven, als een soort bazig kind of autoritaire ouder. Puur geconditioneerd dus!

 

De reden dat wij bepaalde delen van onze persoonlijkheid wegstoppen, niet laten zien, niet willen zien of ontkennen, is omdat deze eigenschappen in interactie met onze ouders / opvoeders werden afgewezen, veroordeeld of niet werden geaccepteerd.

 

Daarnaast projecteren mensen levenlang dingen op jou. En jij, als klein kind die pas op aarde is, neemt dit lukraak in zich op. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit;

'Jij bent zo verlegen'.

'Jij bent altijd zo brutaal'.

'Stel je niet zo aan!'.

 

Dit zijn oordelen van mensen die ZELF hun stukken niet aan durven te kijken en daarom projecteren zij hun tekort op jou. Als ze dit NIET zouden doen, dan zou het er namelijk zo uit kunnen zien;

》Ik zie jou echt, want ik zie mezelf ook. Jij mag dus verlegen zijn.

》Ik begrijp jouw frustratie, want ik erken ook mijn eigen behoeften en grenzen en geef deze ook aan. Jij mag dus een weerwoord hebben.

》Ik snap dat je geraakt bent. Ik neem mijn eigen gevoelens ook serieus.  Jij mag dus ook voelen.

 

Uit onvoorwaardelijke liefde voor je opvoeder, ga jij dat deel onderdrukken of overschreeuwen( het tegenover gestelde doen).

  • Verlegen kan zo verharden worden.
  • Brutaal zijn wordt veelal inhouden, kilte of jezelf wegcijferen.
  • Aanstellen wordt vaak jezelf afsnijden van je gevoel, dus meestal extreem leven in het hoofd.

 

Dat wordt uiteindelijk je schaduw. Deze zit verstopt achter gedrag dat je laat zien. En door te erkennen, dat jij wel brutaal mag zijn erken je dat je tegengas mag geven. Zelfexpressie is voor jou simpelweg belangrijk. Ook dat je je ruimte mag innemen en dat je jezelf serieus mag nemen.

 

Dat tegen je zelf zeggen, door je schaduw te zien, is schaduwwerk. En daarmee zet je dat deel weer in het licht. Je schijnt er bewustzijn op. Het mag er zijn. Erken je licht.

 

Hartegroet,

Ramon en Cathelijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.