Trek lessen uit liefde

(っ◔◡◔)っ ♥ Trek lessen uit liefde♥. Rekenen, muziek, taal. Je leert van alles op school. Van je ouders leer je weer tandenpoetsen, veters strikken, je eigen broodje smeren en dat soort dingen. Maar waar leer je nou hoe een relatie werkt en hoe je deze onderhoudt?

Je neemt de eerste zeven jaar van je leven onbewust patronen en overtuigingen van je ouders over, die vervolgens jouw beeld vormen van wat een relatie hoort te zijn. Maar om écht lief te hebben, in de zuiverste zin van het woord en zonder belemmeringen, leer je alleen middels veel vallen en daarna weer opstaan.

 

En ja, als een kind dan valt, krijgt het een pleister op zijn gewonde knie geplakt. Als het helaas zijn been breekt, een laagje gips. En wellicht nog even wat paracetamol tegen de pijn? We maken graag heel wat stuk is en verzachten dat wat pijn doet. Dat vinden wij allemaal vrij logisch én dat hebben we ook allemaal geleerd.

 

Maar praten over óf werken aan een relatie die niet lekker stroomt, dat vindt lang niet iedereen even vanzelfsprekend. Maar waarom eigenlijk niet?

Sowieso is het niet gangbaar in de westerse cultuur om openlijk te communiceren over (relatie)problemen zonder dat er gevoelens van schaamte opspelen. We willen onze vuile was niet buiten hangen, want wat zullen de buren anders wel niet van ons denken.

 

Daarnaast heb je wellicht de onterechte overtuiging, dat een relatie hebben als vanzelf ‘hoort’ te gaan. Niets is echter minder waar! Het woord relatie zegt het al, je relateert je tot. Dus is er sprake van een dynamiek. Mensen zijn namelijk continu in beweging en ontwikkeling en daarmee niet dezelfde persoon als toen ze elkaar ontmoetten. Tussentijds afstemmen op elkaar én elkaar niet voor lief nemen is zeer essentieel!

 

Het zou natuurlijk ook kunnen, dat je het gewoon spannend vindt om aan je relatie te werken. Logisch! Uit je comfortzone gaan lijkt ook eng. En toch vinden de meeste mensen die wel gekozen hebben voor relatietherapie, dit achteraf een stuk minder eng dan ze hadden gedacht. En regelmatig zelfs heel erg leuk!!

 

We zijn gewend om veel tijd en energie te steken in onze carrière. Wat we daarmee aan materie weten te bemachtigen, staat gelijk aan ons succes. Maar dat we ook emotioneel en persoonlijk kunnen groeien en dat dat een ander soort, en meer bevredigend, succes oplevert beseffen veel mensen niet. Het niet aan jezelf, en daarmee ook niet aan de relatie werken, is naar ons idee daarom ook een gemiste kans.

 

Als de relatie beëindigen voor jou toch echt de enige oplossing lijkt, besef je dan goed, dat je jezelf gewoon weer meeneemt naar de volgende relatie. De kans is zeer groot, dat dezelfde issues daar ook weer gaan opspelen, maar dan verpakt in een ander jasje.

 

Een innerlijk gevoel van dankbaarheid, rust en acceptatie van wie jij bent én hoe jouw leven is, is de basis waarvan uit jij een fijne relatie kan bouwen en onderhouden. Daarnaast kan je pas oprecht van iemand houden én je met iemand verbinden, als je oprecht van jezelf houdt.

 

Open en eerlijke communicatie, gelijkwaardigheid, veiligheid en gedeelde opvoedings- en levensvisie zijn essentiële ingrediënten voor een gezonde relatie. Om hierin helderheid te krijgen met je partner is soms ook hulp nodig.

 

Hartegroet,

 

Ramon en Catelijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.