Relatietherapie; partner als spiegel

(っ◔◡◔)っ ♥ Blog over hoe jouw partner de spiegel is van al wat nog in jouw leeft en vraagt om geheeld te worden! Absoluut het lezen waard. Het geeft je het nodige inzicht.♥

  • En weer zo'n zinloze ruzie over het dopje dat niet op de tube van de tandpasta was gedraaid na gebruik van je partner!
  • Hij geeft mij weer het gevoel dat ik niet ok ben! Waarom ben ik in vredesnaam met die vent getrouwd?
  • Ik word zo onrustig van zo'n relatie. Elke dag hetzelfde! Beklemmend gewoon.
  • Ze geeft me het gevoel, dat ik niet ok ben als partner.

 

Mogen we zo nog even doorgaan? Je herkent wellicht wel het één ander. Hoe vaak gebeurt het wel niet, dat je de oorzaak van jouw gevoel buiten jezelf legt! Wees maar even eerlijk naar jezelf.

 

Het is eigenlijk ook de meest primaire reactie. Alles wat niet goed is, komt door de ander.

Op zich een begrijpelijke reactie, want iets wat niet goed is betekent gevaar. Je oerbrein wil altijd het gevaar zo spoedig mogelijk opheffen. Gevaar buiten jezelf opheffen is makkelijker en meer voor de hand liggend, dan het gevaar in jezelf zoeken. Sterker nog, dat is bijna onmogelijk! 

 

De oorzaak van jouw negatieve gevoelens buiten jezelf, dus o.a. bij je partner, leggen is misschien wel de meest logische reactie, maar dat wil niet zeggen dat dit in de meeste gevallen de meest vruchtbare en feitelijk kloppende reactie is. Even wat voorbeelden ter illustratie;

 

Stel dat je partner jou door zijn gedrag het gevoel geeft, dat je niet ok bent. Zou je partner jou met zijn gedrag dit gevoel kunnen geven als je jezelf wel al helemaal ok vindt? Nee toch?! 

 

Stel je hebt een partner die heel erg zorgzaam en liefdevol is. Daarnaast is je partner ook nog eens graag intiem en vrij stabiel in doen en laten. Geeft jou partner door zijn / haar gedrag jou het gevoel dat een relatie beklemmend is? Of spreekt daar een behoefte, dat je wat meer tijd voor jezelf wilt? En wat zou het gedrag van jouw partner voor effect hebben, als je een chronisch behoefte hebt om gezien en gehoord te worden omdat je dat vroeger niet werd naar jouw idee. Was je partner in dat geval juist niet de meest geweldige partner voor je? Zelfde gedrag, andere impact!

 

Met het bovenstaande maken we denk ik heel goed duidelijk, dat je partner jou niet een gevoel kan geven. Je partner spiegelt slechts alles wat in jou nog aandacht nodig heeft en / of geheeld mag worden.

 

Veel cliënten komen ook bij ons met de vraag of wij kunnen helpen de relatie weer op orde te krijgen. Tuurlijk mag dat het resultaat wezen! Je komt immers bij ons voor relatietherapie. Echter beginnen we al vrij snel te onderzoeken dat wat de partners elkaar spiegelen en triggeren. Daarmee gaan we veelal als eerste aan de slag.  Natuurlijk gaan we daarna ( of simultaan ) ook aan de slag met de relatie zelf, dat spreekt voor zich.

 

Relatiecrisisjes, relatieproblemen, communicatieproblemen, patronen van aantrekken en afstoten, sleur ervaren, vreemdgaan..... Ja, dit zijn erg vervelende ervaringen, maar het zijn ook wakkermakers. Het zijn uitnodigingen om samen en individueel te groeien. Maak dus van bagger goud! 

 

Hartegroet,

Ramon en Cathelijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.